top of page
  • Bir firma, bir ihracat kampüsünde kaç yıl kalabilir?
    İhracat Kampüsleri bir ihracatçı kuluçka merkezi projesidir. Bu nedenle bir ihracatçı bir kuluçka merkezinde en fazla 2 yıl süreyle katılımcı olarak yer alabilir.
  • Kiraladığım alanı bir tamamen bir başkasına devredebilir miyim?
    Hayır. Kiralama ve yer tahsis sadece İhracat Kampüsleri yetkisindedir.
  • Kiraladığım alanın bir kısmını başka bir firmaya alt kiralama yoluyla kiralayabilir miyim?
    Hayır. Kiralama ve yer tahsis sadece İhracat Kampüsleri yetkisindedir.
  • İhracat Kampüsü'nde yer almak için ilgili İhracat kampüsünün bulunduğu ülkede şirket açmak gerekiyor mu?
    Evet. Yer tahsisi onaylanan firmanın, İhracat Kampüsü'nün bulunduğu ülkede şube açması veya o ülkede şirket kurması gerekmektedir.
  • Bir İhracat Kampüsü'nde kaç firma yer alır?
    Bu sayı, firmalar tarafından tercih edilen alan büyüklüklerine göre değişim göstermektedir. Bu durumda, bir ihracat kampüsünden minimum 28 maksimum 60 firma yer alabilir.
  • Bir İhracat Kampüsü'ne neden her üründen sadece 1 üretici kabul edeceksiniz?
    Çünkü Projemiz katılımcı işletmelerimizin kendi içinde rekabet ederek verimliliklerini düşürmek yerine tamamlayıcı ürünlerle güçlü bir pazarlama ve satış avantajı sağlamayı hedeflemektedir.
  • Neden sadece üretici-ihracatçı ve üretici tarafından yetkili kılınmış ihracatçı firmalar başvurabiliyor?
    Bunun sebebi, kampüs projesinde yer alan firmaların İhracat Kampüsü'nün bulunduğu ülkede daha rekabetçi fiyatlar sunabilme kabiliyetine sahip olan katılımcılar arasından seçilmesini sağlamaktır.
  • Bir İhracat Kampüsü'nde kaç firma yer alıyor?
    Planlanan ve gerçekleşen yer tahsisi taleplerine bağlı olarak bir ihracat kampüsünde minimum 28 maksimum 60 firma faaliyet gösterebilir.
  • Bir firma Katılımcı Firma statüsüne sahip olduğunda bütün ürünleri için İhracat Kampüsü'nü kullanabilecek midir?
    Katılımcı Firma statüsü kazanan şirketler en fazla 3 ürünü için İhracat Kampüsü'nü kullanabilecek. Bunun sebebi perakende zincirlerinin kapasitelerine cevap verebilecek bir altyapı oluşturmaktır. Daha fazla ürünü için İhracat Kampüsü'nü kullanmak isteyen işletmeler, kullanılan/atıl kapasite oranlarını beyan eder, kampüs yönetimi de yapacağı saha ziyaretiyle kapasite sorunun olmadığı kanaatine varırsa, ek ücretlendirme ile diğer ürünler için de İhracat Kampüsü ve imkanları kullanılabilecektir.
  • Her sektörden firma İhracat Kampüsleri'ne yer tahsisi başvurusu yapabilir mi?
    Evet. Ancak minimum 7 firma aynı alt sektörden başvuru yapıldığı durumda bu firmalara yer tahsisi açılacaktır.
  • İhracat kampüslerinde yer tahsisi yapmak için üretici olmak şart mı?
    Evet. İhracat Kampüslerinde YALNIZCA üretici firmalar veya onlar adına faaliyet yürütmeye tam yetkili kişi ve kurumlar yer tahsisi yapabilir.
  • Aynı ürünü üreten iki firma bir İhracat Merkezi'nde yer tahsisi yapabilir mi?
    Hayır. Rekabet politikamız gereğince bir ihracatçı kampüsünde bir ürünü üreten sadece bir firma yer alabilir.
  • İhracat Kampüsü'nde yer alacak firmalar hangi kriterlere göre seçiliyor?
    Firmalar, yıllık ciroları, ihracat rakamları, personel istihdam sayıları, findeks kredi notu, vergi ve benzeri yasal yükümlülüklerini yerine getirme gibi kriterler baz alınarak seçiliyor.
  • Şirket/şube kuruluşu, mali müşavirlik gibi maliyetler kime aittir.
    İhracat Kampüsü'nün bulunduğu ülkede, yer tahsisine hak kazanan firma tarafından gerçekleştirilecek olan şirket kuruluşu veya şube açılışı, mali müşavirlik ödemeleri gibi idari masraflar katılımcı firmaya aittir.
  • Belirtilen kira fiyatlarına elektrik/su/doğalgaz gibi kalemler dahil mi?
    Belirtilen fiyatlar sadece kira fiyatlarıdır. Tüketime bağlı olarak oluşacak elektrik, su, doğalgaz, internet, güvenlik ve genel yönetim giderleri haricen firmalara fatura edilecektir.
  • Tefriş masrafları kime ait?
    İhracat Kampüsü'nde kiralanan alanlarla ilgili dekorasyon, tasarım ve tefrişat (masa, mobilya, sandalye, dolap, dış yüzey tabela vb.) masrafları yer tahsisi yapılan katılımcı firma tarafından karşılanır. Ancak yapılan masraflar kira süresi sonunda yer sağlayıcı firma tarafından ücretleri ödenmek koşuluyla devralınır. Fakat katılımcı firma tefrişat malzemelerini satmak zorunda değildir. Bu konudaki nihai karar yer tahsisi yapılan firmaya aittir.
  • Web sitenizde yer alan fiyatlarla ilgili sayfada kiralanan alanlarla ilgili ihracata konu bir takım (müşteri ağırlama, mail trafiğini firma adına yönetme, firma adına müşteri ziyaretleri yapma vb.) profesyonel hizmetlerin verileceğini belirtmişsiniz fiyata dahil midir?
    Belirtilen fiyatlar sadece kiralama fiyatlarıdır. Belirtilen söz konusu profesyonel teknik destek hizmetleri iki amaçla ön plana çıkartılmıştır; 1- İhracat Kampüsleri projesinin amacına uygun bir şekilde başarıya ulaşması 2- Katılımcı firmalar için İhracat Kampüsleri projesinin cazibesinin artırılması
  • Destek ödemeleri kira ödemesinden önce mi sonra mı hesabımıza geçer?
    Siz kira ödemelerinizi yaptıktan sonra, Bakanlık tarafından istenilen tüm belge ve başvuru evraklarıyla birlikte başvurunuzu gerçekleştiriyorsunuz. Yapılan değerlendirme sonrası ödeme hesabınıza geçiyor. Yani kısaca önce siz harcıyorsunuz, sonra destek ödemesi hesabınıza geçiyor.
  • Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan destek ödemeleri ne kadar süre içerisinde hesabımıza yatar?
    Ticaret Bakanlığı destek ödemeleri başvurunuzun eksiksiz yapılması durumunda en geç 6 ay içinde hesabınıza yatar.
  • İhracat Kampüslerinde yaptığım yer tahsisi harcamalarına ilişkin harcamalar için faydalanabileceğim hibe veya kredi var mı?
    İhracat Kampüsünde yer tahsisi yapan firmalar Ticaret Bakanlığı'nın sunduğu hibe ve desteklerden faydalanabilir. Bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye Bakanlığın web sitesinden ulaşabilirsiniz. Link: https://ticaret.gov.tr/destekler/ihracat-destekleri/5973-sayili-ihracat-destekleri-hakkinda-karara-iliskin-genelgeler/birim-kira-destegi
  • Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerden tek tek / ay ayrı mı yoksa bütünleşik olarak mı faydalanabilirim?
    Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan desteklere hangi birimden faydalanıyorsanız o birimle alakalı desteklerden faydalanabilirsiniz. Eğer ofis alanı kiralıyorsanız ofis alanıyla olan desteklerden, ofis alanı ve depo alanı kiralıyorsanız hem ofis alanı hem de depo alanı desteklerinden, hem ofis hem depo alanı hem de showroom alanı kiralıyorsanız bu üç destekten de faydalanabilirsiniz.
  • Firmamız adına yapacağımız reklam ve tanıtım harcamaları için devlet hibe ve desteklerinden faydalanabilir miyiz?
    Evet. İhracat Kampüslerinden yer tahsis hakkı kazanan işletmeler, Ticaret Bakanlığının ilgili mevzuatına göre reklam ve tanıtım desteklerinden faydalanabilir. Ayrıntılı açıklama için link: https://ticaret.gov.tr/destekler/ihracat-destekleri/ihracat-destekleri-sunumlari-ve-egitim-videolari/markalasma-ve-tasarim-destekleri-dairesi-sunumu
  • Ne kadar süre boyunca kira desteğinden faydalanabiliriz?
    Her bir ülke için kiralayacağınız ofis, showroom veya depo alanlarıyla ilgili 4 yıl üst üste destek alabilirsiniz.
  • Eğitimlere sadece Katılımcı Firma statüsüne sahip şirketler mi katılabilecek?
    Evet, eğitimlere dışardan katılım gerçekleştirilemeyecek. Sadece Katılımcı Firma statüsüne sahip şirketlerin çalışanları katılabilecek. (Katılımcı Firma; İhracat Kampüsleri projesinde Ofis, Showroom ve Depo kiralayan şirketleri tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. Sadece depo kiralayan şirketler bu eğitimlere katılım gerçekleştiremeyecektir.)
  • Eğitimlerin kapsamı ve konusu nedir?
    Eğitimler, perakende zincirlerinin satın alma ekipleri tarafından verilen, üreticilerin Avrupa pazarına uyum sağlamalarını ve müşteri beklentilerini daha iyi anlamalarını hedefleyen oturumlardan oluşacaktır. Bu kapsamda, ürün kategorilerinin yönetimi, özel markalı (private label) ürün stratejileri, tedarik zinciri dinamikleri, yasal gereklilikler ve kalite yönetimi gibi konular ele alınacaktır. Eğitimler, katılımcılara sadece teorik bilgi sunmakla kalmayacak, aynı zamanda perakende yöneticileriyle birebir iletişim kurma, sorular sorma ve iş birlikleri için güçlü bir zemin hazırlama fırsatı da sağlamış olacaktır.
  • Eğitimler için ayrı bir ücret ödenecek mi?
    Evet, eğitimler için ücretlendirme olacak. Bu ücretler, eğitim programı netleştiğinde kapsamına göre belirlenecek ve programdan en az 1 ay öncesinden katılımcı firmalara duyurulacaktır.
  • Online Satış için herhangi bir ek ücret veya ödeme olacak mı?
    Katılımcı Firmalar online satış için herhangi bir ek ücret ödemeyecek. Ancak, İhracat Kampüsü'ne ait online mağazaları kullanmayı tercih etmesi durumunda üzerinde anlaşılan bir komisyon bedelini İhracat Kampüsü'ne ödeyecektir.
  • E-Ticaret için İhracat Kampüsü'nün kendi platformu üzerinden mi satış yapılacak?
    Hayır, Avrupa'da aktif olarak faaliyet gösteren ve dünya genelinde online satış yapılabilen platformlar üzerinden E-Ticaret gerçekleştirilecektir.
  • Online satış yapılacak olan sitelerde Katılımcı Firma kendi mağazasını mı açıp faaliyet gösterecek?
    Bu konu tamamen Katılımcı Firma'nın inisiyatifinde olan bir konu. Katılımcı Firma İhracat Kampüsü'nün e-pazaryerlerindeki mağazası üzerinden veya kendi açacağı (mevcutta varsa mevcut) online mağaza üzerinden satışlarını gerçekleştirebilecek.
  • Bir Katılımcı Firma online pazaryerlerinde en fazla kaç ürününü satışa sunabilir?
    Bir katılımcı firma online pazaryerlerinde en fazla 3 (üç) ürününü satışa sunabilir. Herhangi bir çeşit sınırlaması bulunmamaktadır.
  • E-Ticaret üzerinden herhangi bir firma İhracat Kampüsleri altyapısı kullanarak satış yaptırabilir mi?
    Hayır, online satış hizmeti sadece Katılımcı Firma statüsüne sahip firmaların ürünlerini satmak için sunulan bir hizmettir.
  • Fabrika Satış Mağazası için ek bir ücret ödenmesi gerekiyor mu?
    Hayır, sadece Katılımcı Firma'lara sunulan bu hizmet karşılığında ücret talep edilmemektedir.
  • Katılımcı Firma statüsüne sahip olmayan bir üretici veya firma Fabrika Satış Mağazası'nı kullanabilecek mi?
    Hayır, kullanamaz. Fabrika Satış Mağazası, sadece Katılımcı Firma'ların kullanabileceği ve faydalanabileceiği bir hizmettir.
  • Bir Katılımcı Firma, Fabrika Satış Mağazası'na en fazla kaç ürün için satış yapılabilir?
    Katılımcı Firma en fazla 3 (üç) ürünü için Fabrika Satış Mağazasında satış yapılacaktır. Bu üç ürün için çeşit sınırlaması bulunmamaktadır.
  • Özel etkinliklerin bir listesi var mı?
    Özel etkinlikle listesi her yılın Şubat ayı içerisinde Katılımcı Firmalar'la özel olarak paylaşılacaktır.
  • Özel etkinlikler için herhangi bir kişi sınırlaması var mıdır?
    Evet, her bir etkinlik için bir Katılımcı Firma en fazla 1 personeli ile katılım sağlayabilir. Buradaki amaç, perakende zincirlerinin satın alma departmanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek etkinliklerin verimli geçmesinin sağlanmasıdır.
  • Lansman veya özel etkinlikler için ek bir ücret ödenecek mi?
    Evet, bu hizmetlerden fadayalanan Katılımcı Firma'lar ödedikleri kiralama bedeline ek olarak etkinliğin türüne göre, önceden belirlenmiş olan etkinlik ücretini ödeyecektir. Ancak, ürün lansmanı hizmeti için sadece lansmanı düzenleyecek Katılımcı Firma tarafından ücret talep edilecektir.
bottom of page